srijeda, 9. svibnja 2007.

Tomislav Nikolić ubio civile




Bivši šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Popović tvrdi da mu je nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić ispričao da je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić svojeručno u selu Antin u Hrvatskoj 1991. godine ubio više civila.

Popović je pre nekoliko meseci to izjavio u intervjuu za emisiju "Insajder" Televizije B92, ali taj deo razgovora je sinoć po prvi put emitovan na toj televiziji.

"On je '91., on lično, u selu Antin, zapadna Baranja, prilikom posete nekom dobrovoljačkom odredu SRS, došao kao funkcioner, i kad se tamo pekao vo, jagnjetina na ražnju i kad se malo napio, uveče je, kako bi im pokazao da je i on pravi Srbin, uzeo kalašnjikov i neke babe i dede, i njih jedno 10-15 pobio i bacio ih u bazen", rekao je Popović, prenoseći navodno tvrdnje Stanišića.

Tadašnji visoki funkcioner MUP-a Srbije Radovan Stojičić Badža je, kako navodi Popović, bio "iznerviran" tim događajem, tako da je odmah zatražio od policije Baranje da Nikolića i ostale dobrovoljce SRS vrati u Srbiju.

"Stanišić mi je rekao da postoje svedoci koji su danas tu, ali i da su oni još i ukrali oružje i ušli u autobuse, pa ih je kod Šida zaustavila policija. Postoji načelnik policije koji je bio šef policije u Šidu tada. Toma Nikolić je bio u autobusu, oduzeli su im puške. Oni su rekli 'ne ne puške, mi idemo u rat', a ovaj kaže 'gde idete u rat u Srbiju'. Oni na to kažu idemo na Raču, pa u Bosnu, pa su zvali Badžu šta da rade, pa je Badža rekao da ih sprovedu do Bosne", rekao je Popović.

Popović je izrazio uverenje da je Stanišić tu informaciju dostavio predstavnicima Haškog suda.

 Izvor: B92

utorak, 17. travnja 2007.

Vladika Vasilije Kačavenda: Tebe je Bog kaznio a tek ćeš da budeš kažnjen


Helsinški komitet BiH: Odakle Vladici Kačavendi pravo da prijeti?

Helsinški komitet za ljudska prava Bosne i Herecegovine (HKBiH) izražava zabrinutost zbog verbalnog napada kojem je od visokopozicioniranog sveštenika Srpske pravoslavne crkve Vasilija Kačavende, episkopa zvorničko-tuzlanskog, izložen član i aktvist HKBiH-a Lazar Manojlović.

Nedopustivo je da se u civilizovanom društvu bilo kome prijeti zbog njegovog javnog djelovanja i stavova, koji ne moraju svima biti prihvatljivi, saopćeno je iz Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH.

Vladika Vasilije Kačavenda ima pravo da misli drugačije, ima mogućnost da u jednom demokratskom dijalogu izrazi svoje nezadovoljstvo, ali prijetnje tipa: "Tebe je Bog kaznio a tek ćeš da budeš kažnjen", predstavljaju svojevrsni poziv na linč, jer duhovne vođe na ovim prostorima mnogi slijepo slušaju. Ovakve prijetnje, izrečene na javnom mjestu, su prijetnje o kojima bi se mogli izjasniti i organi tužiteljstva. Odakle vladici Kačevendi pravo da prijeti i najavljuje kazne? To mu, sigurno, nije Božije poslanje, navodi se u saopćenju.

Helsinški komitet za ljudska prava BiH smatra da je posebno sramotno i za Crkvu uvredljivo što je Vasilije Kačavenda ispraćaj pokojnika iskoristio za verbalni napad na Lazara Manojlovića.

Od tako pozicioniranog sveštenika očekuje se da ličnim primjerom djeluje na vjernike, ali i ostale građane, da gradi povjerenje među ljudima, a kada dolazi do sukoba da traži puteve razumijevanja i poziva na tolerantan dijalog. Umjesto toga vladika Kačevenda je demonstrirao bahatost, nekulturu i silu, navodi se u saopćenju.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH izražava uvjerenje da će mjerodavne vlasti biti garant lične sigurnosti i integriteta borca za ljudska prava Lazara Manojlovića.

(FENA) - 17.04.2007.
Izvor: klix.ba