srijeda, 9. svibnja 2007.

Tomislav Nikolić ubio civile




Bivši šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Popović tvrdi da mu je nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić ispričao da je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić svojeručno u selu Antin u Hrvatskoj 1991. godine ubio više civila.

Popović je pre nekoliko meseci to izjavio u intervjuu za emisiju "Insajder" Televizije B92, ali taj deo razgovora je sinoć po prvi put emitovan na toj televiziji.

"On je '91., on lično, u selu Antin, zapadna Baranja, prilikom posete nekom dobrovoljačkom odredu SRS, došao kao funkcioner, i kad se tamo pekao vo, jagnjetina na ražnju i kad se malo napio, uveče je, kako bi im pokazao da je i on pravi Srbin, uzeo kalašnjikov i neke babe i dede, i njih jedno 10-15 pobio i bacio ih u bazen", rekao je Popović, prenoseći navodno tvrdnje Stanišića.

Tadašnji visoki funkcioner MUP-a Srbije Radovan Stojičić Badža je, kako navodi Popović, bio "iznerviran" tim događajem, tako da je odmah zatražio od policije Baranje da Nikolića i ostale dobrovoljce SRS vrati u Srbiju.

"Stanišić mi je rekao da postoje svedoci koji su danas tu, ali i da su oni još i ukrali oružje i ušli u autobuse, pa ih je kod Šida zaustavila policija. Postoji načelnik policije koji je bio šef policije u Šidu tada. Toma Nikolić je bio u autobusu, oduzeli su im puške. Oni su rekli 'ne ne puške, mi idemo u rat', a ovaj kaže 'gde idete u rat u Srbiju'. Oni na to kažu idemo na Raču, pa u Bosnu, pa su zvali Badžu šta da rade, pa je Badža rekao da ih sprovedu do Bosne", rekao je Popović.

Popović je izrazio uverenje da je Stanišić tu informaciju dostavio predstavnicima Haškog suda.

 Izvor: B92