srijeda, 21. rujna 2011.

ZLOČINI, BLUD I RAZVRAT U SPC: Ko zataškava Kačavendina nedjela?


Manastir Papraća

U najnovijem izdanju političkog magazina CRTA, novinarska ekipa BHRT-a je razotkrila dodatne detalje u vezi navodnog ubistva bogoslova Milića Blažanovića, koje je bivši đakon SPC, u ekskluzivnoj ispovjesti za portal radiosarajevo.ba, direktno doveo u vezu sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Vasilijem Kačavendom.


U emisiji su čitani dijelovi pisma, odnosno svojeručna ispovjest Dragice Jovičić, majke Milića Blažanovića, upućena advokatu Dušku Tomiću, nakon što je njegov klijent Bojan Jovanović za smrt njenog sina optužio direktno vladiku Kačavendu.

Blažanović se povjerio djedu i baki

„Najtužnije je što se on povjerio mojoj majci Kosani Jovičić, ali ih je zakleo da to ide s njima u crnu zemlju, da ne kažu meni. 30. 07. 1999, kada ga je sveštenik Nikola Pekić ostavio u Doboju, Kačavenda je bio pijan u te veče je htio da spava s njim. Milić je cijelu noć proveo u nekom ćošku i preplakao. Sutradan je odveden u Papraću. Ovo mi je majka rekla poslije tragedije.“, stoji u pismu Blažanovićeve majke.

U emisiji je citirano i pismo Kosane i Milenka Jovičića, Blažanovićevih djeda i bake, prema kojem se Blažanović povjerio svome djedu: 'E moj deda, kad bi mu ja dao guzu, dobio bi mercedes.'

Zapisnik policijskog uviđaja nestao!


Bojan Jovanović

U emisiji je istražen i slučaj misterioznog nestanka zapisnika sa uviđaja koji je okružno tužilaštvo u Vlasenici vršilo nakon Blažanovićevog navodnog samoubistva. Zapisnik, kojeg je objavio portal radiosarajevo.ba, nestao je iz pisarnice osnovnog suda u Vlasenici.

„Ja ponavljam da sam bio u sudu. I taj papir je nestao. Nema ni jednog papira o tome. Ja sam sa šefom pisarnice išao da prelistam arhivu i nismo ga našli. Naći ćemo mi to. To je neko sakrio. Mislim da nije uništen, ali su ga sakrili.“, izjavio je za crtu advokat Bojana Jovanovića, Duško Tomić.

U prilogu je posebno istaknuta traljavost uviđaja, kao i zapisnika koji su potpisali nekadašnji vlasenički istražni sudija Dragiša Mihajlović i okružni javni tužilac Čedo Vržina.

Tomić je novinarku „Crte“ podsjetio da je monah koji je boravio u manastiru, otac Stefan Miličević, prije eksplozije čuo da neko hoda uz stepenice, da je po eksploziji u prostoriju provalio zvornički prota Vidoje, da je u prostoriji boravio 10 minuta, te da je tek potom pozvana policija. Sumnja u Blažanovićevo samoubistvo je ojačana i činjenicom da su kuglice i geleri u mladićevom tijelu ukazivali da se nije moglo raditi o samoubistvu, kao i činjenica da na licu mjesta nisu pronađene mladićeve šake i lubanja. Nekadašnji javni tužilac Čedo Vržina je pritisnut od strane novinarke „Crte“, čak promucao da je nešto „možda namješteno tad...“


Duško Tomić

Blažanović se plašio za živote porodice

Duško Tomić najvaljuje i ekshumaciju Blažanovićevog leša. Tada će se, po njegovim riječima, utvrditi da su Blažanovićeve šake i lubanja zakopane na drugom mjestu, najvjerovatnije u dovorištu manastira Papraća, kao što u svojoj ispovijesti tvrdi nekadašnji jeromonah Jovanović.Majka Milića Blažanovića je sumnjičava i prema sinovom oproštajnom pismu, kucanom na pisaćoj mašini, u kojem joj poručuje, da, ukoliko mu se nešto dogodi, plati 100 dinara za služenje njegove zaupokojene liturgije, te da nikoga ne krivi za ono što bi se moglo dogoditi.

„Oproštajno pismo od moga sina Milića jako je čudnovato i vidi se da ga je moj sin pisao u velikom strahu. Kada sam razgovarala sa ocem Stefanom Miličevićem u Papraći, nije mi smio ništa reći, jer je i on bio izbezumljen od straha i sa prstom na ustima, govorio mi je da šutim. Interesantno je da je moje dijete u tom pismu napisalo da nikoga ne krivimo, jer se očito plašio i za naše živote.“, stoji u ispovjesti Dragice Jovičić

Dodik se boji Kačavende?


Jovanovićev advokat Duško Tomić je uputio krivičnu prijavu protiv Kačavende, koja je proslijeđena nadležnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu. Okružno tužilaštvo Bijeljina je donijelo odluku o nesprovođenju istrage protiv Kačavende, a OHR istu nije htio ni komentarisati.

„I sada vi tražite da ovi nešto urade, da urade ovi koje Dodik zove na sastanke. Dodik se susreće sa Kačavendom. Pa ja sam bio na sastanku sa gospodinom Dodikom kada sam zastupao AD „Grad“, gdje su milioni potrošeni. Kada sam Dodiku rekao da je Kačavenda uzeo ogromnu zemlju nezakonito, on je rekao: 'Ne diraj Kačavendu. Samo njega Tomiću ne diraj, jer je jak'. Ja sam mu odgovorio: 'Pa ti si jači, ti si država.' 'Ne', odgovorio je Dodik, 'Kačavenda je jak, ima rusku crkvu, ima Putina, ima moć i ne diraj Kačavendu'. I ja sad da očekujem da RS i Federacija i BiH nešto riješe.“, objasnio je Tomić za Crtu.

Tomić je otkrio da je nakon ispovjesti Bojana Jovanovića, 48 sati bio Kačavendin advokat, budući da mu je ovaj nudio da bude njegov zastupnik pred crkvenim sudom kada od patrijarha Irineja bude zatražio da se povuče sa položaja episkopa zvorničko-tuzlasnkog. Međutim, Kačavenda se toga dana susreo sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Bivši sveštenik Bojan Jovanović je, u međuvremenu izjavio da je očigledno da sigurnose službe u Srbiji vrše medijsku blokadu kada je u pitanju 'slučaj Kačavenda', budući da vlasti u Srbiji, zbog kompleksne situacije, ne žele dopustiti ruiniranje ugleda SPC-a, dok sama Crkva svjesno zataškava cijelu stvar. Jovanović je ponovo potvrdio skorašnju promociju svoje knjige, kao i press konferenciju na kojoj će biti izneseni novi dokazi.


(Radiosarajevo.ba, Blin/đk)

Izvor: banjalukain.com  21.09.2011.