petak, 25. svibnja 2012.

Kako je Toma Grobar ratovao u Hrvatskoj



Ne čujem, ne čujem! Oglušio sam u ratu! - tim riječima se nedavno izabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić jednom obratio članovima Demokratske stranke koji su ga iz klupa skupštine 
Srbije pokušali isprovocirati.

- Tomislav Nikolić, koji je u skupštini Srbije već skoro dva desetljeća, uistinu je u više navrata tijekom svojih nastupa naglašavao da je bio dragovoljac na ratištima i da se ponosi time. Međutim, problem je što za optužbe o njegovim navodnim ubojstvima ne postoje svjedoci koji bi potvrdili te navode - priča Žarko Korać, zastupnik u skupštini Srbije i predsjednik Socijaldemokratske unije. Prema Koraćevim riječima, “vrlo je zanimljivo što nitko od njegovih bivših stranačkih kolega i suboraca, čak i kad se Nikolić odvojio od Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke osnivajući Srpsku naprednu stranku, ni u najneugodnijim međusobnim replikama na sjednicama skupštine Srbije nije nikada ništa spominjao iz razdoblja rata”.

- Pazite, bilo je dosta prepucavanja i na vrlo osobnoj razini, udaralo se po braku, ali nikada se ništa nije govorilo o ratu! E sad, je li tomu bilo tako zato što se međusobno štite ili stvarno nemaju nikakvo saznanje o njegovu ratnom putu?! Znam da je Nikolić tužio Natašu Kandić za klevetu zbog podataka koje je ona iznijela o njemu, no ta priča nikada nije dobila svoju konačnu pravnu formu - priča Žarko Korać.

Priču o zločinima u Antinu i ubojstvima 37 mještana toga sela u istočnoj Hrvatskoj, u kojima je, navodno, u studenom i prosincu 1991. godine sudjelovao i Tomislav Nikolić, pokrenula je Nataša Kandić, ravnateljica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda. Ona je prije sedam godina u intervjuu beogradskoj radijskoj postaji B92 navela da je Nikolić 1991. godine u Antinu “bio u situacijama s oružjem i da su od njegove ruke stradali civili”. Nataša Kandić je svoju priču temeljila na svjedočenju Dušana Damnjanovića, srpskog dragovoljca koji je krajem 1991. godine boravio u Antinu u postrojbi Šešeljevih četnika. Nataša Kandić je rekla da je Nikolić u Antinu obavljao dužnost zamjenika zapovjednika postrojbe te da je svjedok Dušan Damnjanović pred njom i tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem izjavio “da je Nikolić izašao sa večere, ušao u susjednu kuću i da su svi čuli rafale, a kada se vratio, bio je nagrađen pljeskom i da su poslije u toj kući pronađena tijela dvoje hrvatskih civila”.

Tomislav Nikolić je na njezin intervju uzvratio tužbom i nepravomoćno - dobio spor.

Izvor: 24sata.hr
25. 5. 2012.

Nema komentara:

Objavi komentar