subota, 10. studenoga 2012.

Kačavenda napušta funkciju zbog izvještaja o Blažanovićevoj smrti



Kontroverzni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda s te funkcije odlazi zbog sumnje da je odgovoran za smrt Milića Blažanovića, ustvrdio je u izjavi za "Dnevni avaz" advokat Duško Tomić.

Podsjetimo, Sinod Srpske pravoslavne crkve u Patrijaršiji, koji je u proširenom sastavu zasjedao u Beogradu, u utorak je saopćio odluku o Kačavendinom povlačenju s funkcije. No, advokat Tomić, koji zastupa porodicu pokojnog Blažanovića, odbacuje medijske napise da Kačavenda odlazi "iz zdravstvenih razloga".

- Anketna komisija Srpske pravoslavne crkve bila je kod majke, dede i babe ubijenog Blažanovića. Majka Dragica Jovičić dala je pismeni iskaz, koji je stigao u Sinod, te je razmatran pred proširenim sastavom. Taj izvještaj o strašnoj smrti Milića Blažanovića bio je kap koja je prelila čašu. Ja sam, u ime Dječije ambasade, podnio krivične prijave kako bi bio otkriven taj strašni zločin. Mislim da ćemo sada moći otkriti potpunu istinu - kaže Tomić.

On tvrdi da je Blažanovićev ujak Dragan Jovičić nestao prije nekoliko godina, nakon što je u jednoj kafani u Bijeljini izjavio da je "ogorčen na Kačavendu jer mu je ubio sestrića", te je poslije pronađen mrtav. Kako navodi Tomić, ubijen je hicima iz pištolja.

Podsjetimo, na osnovu izjava bivšeg đakona monaha Bojana Jovanovića, Kačavenda je povezivan sa seksualnim iskorištavanjem i pedofilijom, a mediji su pisali i o Kačavendinoj navodnoj umiješanosti u (samo)ubistvo mladog bogoslova Milića Blažanovića. Poznat je i kao svećenik koji je blagosiljao ratne zločince prije njihovih pohoda, a spominjan je i u iskazima žena silovanih u ratu. 

Izvor: Dnevni Avaz, 10. 11. 2012. 

Nema komentara:

Objavi komentar